Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ένα διαφορετικό ηχητικό "ταξίδι" στα -διαδικτυακά- ερτζιανά...

Ματζάνας Σ.

Το Internet είναι εδώ και αρκετό πλέον καιρό μέρος της καθημερινότητάς μας και, με πιο αργό ίσως αλλά και σταθερό ρυθμό, το ίδιο συμβαίνει και με τα webradios, δηλαδή τους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς ξεκίνησαν δειλά πριν από περίπου τρία χρόνια, χωρίς επαγγελματίες παραγωγούς και μεγάλες εταιρείες του χώρου των media να τους υποστηρίζουν οικονομικά, δίχως κερδοσκοπικές σκοπιμότητες και μόνον από μεράκι και όρεξη για το ίδιο το μέσο του ραδιοφώνου. Ήδη από την στιγμή της εμφάνισης τους παρομοιάστηκαν και συγκρίθηκαν με τους λεγόμενους «πειρατικούς» ραδιοσταθμούς προηγούμενων δεκαετιών και ειδικά αυτής του '80 .

Τότε, μέσω της νέας -για την εποχή- τεχνολογίας, οι «ραδιοπειρατές» κατάφερναν να βγουν στον αέρα των FM και να καλύψουν την ανάγκη τους για κάτι καινούργιο, νεανικό και διαφορετικό στο ραδιόφωνο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε και κάθε άλλο παρά μυστικό ότι οι περισσότεροι από τους παραγωγούς που στελέχωσαν αρχικά τους σταθμούς της λεγόμενης «ελεύθερης» -δηλαδή μη κρατικής, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η ακριβολογία έχει πραγματικά καθοριστική σημασία- ραδιοφωνίας, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα εξελίχθηκαν σε «ονόματα» του χώρου και παραμένουν σε αυτόν μέχρι σήμερα, ήταν πρώην «πειρατές».

Αυτό που με δυο λόγια συνέβη ήταν ότι για μια σειρά από λόγους (η όλο και μεγαλύτερη κυριαρχία της «αδηφάγας» τηλεόρασης στον χώρο των media είναι ο κυριότερος ίσως από αυτούς αλλά αναμφίβολα όχι ο μόνος) έφερε τη μείωση των εσόδων από τη διαφήμιση και αυτή με τη σειρά της οδήγησε σε παντός είδους περικοπές και «αναπροσαρμογές» και όλα αυτά πολύ πριν η κρίση χτυπήσει την πόρτα μας και μην έχοντας καν ακούσει την λέξη «μνημόνιο». Αποτέλεσμα; Η συντριπτική πλειοψηφία των πάλαι ποτέ κραταιών μη κρατικών ραδιοσταθμών -οι ελάχιστες εξαιρέσεις, απλά, όπως συμβαίνει συνήθως, επιβεβαιώνουν τον κανόνα- έχει βυθιστεί στην πληκτική μέχρι... κατάθλιψης μονοτονία του playlist. Ενός προκαταβολικά έτοιμου δηλαδή προγράμματος, mainstream, προσαρμοσμένης δηλαδή στο γούστο του περιβόητου -και ανύπαρκτου- «μέσου ακροατή» κατά κανόνα αισθητικής, στο οποίο ο παραγωγός -όταν υπάρχει, γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις πλέον τον υποκαθιστά ένας... υπολογιστής- έχει ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς περιορίζεται στον ρόλο του απλού εκφωνητή. Είναι ενδεικτικό μα και εξαιρετικά ειρωνικό το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εκπομπές στο δημόσιο ραδιόφωνο που, χωρίς, σημειωτέον, να έχουν εξελιχθεί παρά ελάχιστα από την μονολιθική, αυστηρή αισθητική της παλαιάς εκείνης εποχής του αλήστου μνήμης ΕΙΡΤ, απλά και μόνον επειδή δίνουν χώρο στους παραγωγούς τους να εκφράσουν το αισθητήριο και την προσωπικότητά τους, προβάλλουν σαν όαση μέσα στην εκνευριστική ομοιομορφία που επικρατεί στα σημερινά ελληνικά ερτζιανά.

Broadband όπως wireless

Wireless, για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν κάποτε το όνομα στην καθομιλουμένη αγγλική του ραδιοφώνου, ακριβώς γιατί αντίθετα με το τηλέφωνο δεν είχε ανάγκη από καλώδια για να μεταδώσει το σήμα του. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν ήταν απόλυτα λογικό και αναμενόμενο η αντίδραση από όσους, επίδοξους παραγωγούς μα και ακροατές, δυσανασχετούσαν με αυτή την κατάσταση να έρθει διαμέσου ενός άλλου «ασύρματου» μέσου όπως το Internet. Ούτε όμως είναι συμπτωματικό ότι το Διαδίκτυο είναι το μόνο μέσο που αμφισβητεί με αξιώσεις την παντοδυναμία της τηλεόρασης και όλες οι προβλέψεις των ειδημόνων του χώρου συγκλίνουν στο ότι είναι αυτό που, αργά ή γρήγορα, θα της αποσπάσει τα πρωτεία ως το απόλυτο μέσο του καιρού μας.

Αυτή είναι λοιπόν λίγο - πολύ η κατάσταση που οδήγησε στην εμφάνιση των σύγχρονων «ραδιοπειρατών» του Διαδικτύου, που με λίγα χρήματα και πολύ κόπο και δουλειά κατορθώνουν ήδη να έχουν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Ένας από τους καλύτερους τέτοιους σταθμός είναι ο Tripradio (www.tripradio.gr) στον οποίο είναι παραγωγός και o τακτικός συνεργάτης αυτού του δισέλιδου Γιώργος Καλαποθαράκος. Λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια έχοντας ξεκινήσει ως μια πρωτοβουλία μιας παρέας φίλων χωρίς ραδιοφωνική εμπειρία, αλλά με πολλές και σοβαρές μουσικές γνώσεις και ανάγκη να τις μοιραστούν μέσα από έναν σταθμό ο οποίος θα απευθυνόταν σε ανθρώπους που «ψάχνουν» τη μουσική. Μετά από πολύ προσωπική εργασία, πολλά λάθη, πολύ αυθορμητισμό αλλά και πολλές ευχάριστες στιγμές ο Tripradio πλέον συγκαταλέγεται στους πιο αξιοσέβαστους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας μας. Η αρχική παρέα δεν άλλαξε αλλά έχει γίνει μεγαλύτερη. Σε αυτή την ομάδα χρωστάει ο Tripradio την επιτυχία του και κυρίως στον άνθρωπο που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια, τον Μιχάλη Μούγια.

Το προφίλ που επιμένει να διατηρεί ο Tripradio είναι αυτό του πλήρως ανεξάρτητου και εναλλακτικού σταθμού και αυτό προβάλλεται σε όλες τις εκδηλώσεις του. Αρχικά όλο το πρόγραμμα διεκπεραιωνόταν μέσα από έναν και μοναδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια κονσόλα. Η τεχνική υποδομή όμως έχει πια αναβαθμιστεί κατά πολύ με ένα πλήρως οργανωμένο στούντιο με τέσσερις υπολογιστές, κονσόλες, πικάπ, επαγγελματικά μικρόφωνα και ακουστικά. Οι παραγωγοί πλέον έχουν τη δυνατότητα να παίζουν τη μουσική τους όπως οι ίδιοι θέλουν και τους εξυπηρετεί καλύτερα, ακόμα και από το δικό τους laptop.

Και αν ακόμα, όπως προαναφέραμε, η απήχηση τέτοιων εγχειρημάτων στη χώρα μας είναι ακόμα περιορισμένη όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέρυσι, για πρώτη φορά στη μητρόπολη του καπιταλισμού, την Αμερική, τα ποσά που επενδύθηκαν στη διαφήμιση στο Διαδίκτυο ξεπέρασαν τα αντίστοιχα για την τηλεόραση! Οι τελευταίες έρευνες δε έδειξαν ότι μια διαφήμιση είναι περισσότερο αποδοτική όταν μπορεί κάποιος να την βλέπει (διαβάζει) και ταυτόχρονα να την ακούει με αποτέλεσμα οι διαφημιστικές εταιρείες να στρέφονται όλο και περισσότερο στην προβολή των πελατών τους διαμέσου του Internet, άρα και στα webradios.

Επίσης και τα πρώτα ραδιόφωνα αυτοκινήτου που έχουν τη δυνατότητα να «παίζουν» διαδικτυακούς σταθμούς είναι ήδη στην αγορά... Και αν όλα αυτά προς το παρόν αφορούν μόνο την Εσπερία, αργά ή γρήγορα -και όποια και αν είναι η γνώμη κάποιων για τις τεχνολογικές εξελίξεις- θα τα δούμε και στη χώρα μας. Μέχρι τότε, αν θέλετε να ακούσετε μια ποικιλία σύγχρονης εναλλακτικής μουσικής επιλεγμένης από αληθινούς γνώστες του είδους, είτε σε μια στιγμή χαλάρωσης και ανάπαυσης είτε κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά στον υπολογιστή σας, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε στον browser σας τη διεύθυνση του Tripradio...


πηγή : http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=600470


website

Listen (via e-radio)

Αρχειοθήκη ιστολογίου