Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Turning 18 in the 90's


Θυμάμαι μια βόλτα με το αυτοκίνητο, παρέα με τους γονείς μου το 1992 στην παραλιακή. Συζητούσαν το τι σημαίνει η είσοδος μας στην ΕΟΚ και πόσο πολύ θα άλλαζε τη ζωή μας. Στο κασετόφωνο ο Γιάννης Πάριος τραγουδούσε για κάποιο σημάδι στο λαιμό του από τα φιλιά της αγαπημένης του και γω μπορούσα μόνο το κραγιόν της να θεωρήσω υπεύθυνο. Αλλά δεν είχε σημασία γιατί με την είσοδό μας στην "οικογένεια" της Ευρώπης και με την νεοεισαχθείσα στην ελληνική πραγματικότητα δορυφορική τηλεόραση, εμείς, η νεολαία της αλλαγής δεν θα ακούγαμε ξανά γλυκανάλατους ελληνικούς στίχους. Υπήρχε μια δυναμική τότε που την αντιλαμβανόμουν ακόμα και εγώ στα 14 μου στο πίσω κάθισμα μιας lancia.

Εκεί, αισθάνομαι ότι γεννήθηκε η πρώτη αμιγώς προσωπική ανάγκη για εξερεύνηση της μουσικής εκτός των ελληνικών συνόρων. Ήταν, όμως η εποχή της ευκολίας(!). Για να αποκτήσεις επαφή με την Ευρωπαϊκή και την Αμερικάνικη μουσική βιομηχανία το μόνο που έπρεπε να κάνεις είναι να σχηματίσεις το νούμερο 10 στο τηλεκοντρόλ σου και να συνδεθείς με το MTV. Εκεί τότε χωρούσαν όλοι. Ο Micheal Bolton παρέα με τους Nirvana και οι Sonic Youth κοντά στους Εast 17. Βέβαια, αν είχες μεγαλύτερα αδέλφια ή ξαδέλφια γνώριζες ότι από το 1982 τις Παρασκευές το απόγευμα ο Νίκος Γκούτης από την Κρατική τηλεόραση με την εκπομπή Μουσικόραμα ήταν εκεί με τις new wave κυρίως επιρροές του για να σε ενημερώσει. Όμως θυμάμαι τον εκνευρισμό στο σαλόνι, όταν επιτέλους έπαιζε ένα κομμάτι αγαπημένο, λόγω έλλειψης χρόνου ίσως, έκοβε στα μισά το κλίπ και το βρισίδι πηγαινοερχόταν. Η καριέρα του κυρίου Γκούτη έληξε το καλοκαίρι του 1991 και το MTV παρέμεινε σχεδόν μόνο. Αργότερα, και με τον φόβο του y2k έκανε δειλά δειλά τις πρώτες του συνδέσεις το διαδίκτυο στα πριζάκια του ΟΤΕ και η στρόφιγγα άνοιξε τέρμα.

Προσπαθώντας να προσεγγίσω αντικειμενικά της κυκλοφορίες της δεκαετίας του 90 "σκοντάφτω" σε αναμνήσεις, έρωτες, αγωνίες και πολλά αγαπημένα. Δεν είναι αρκετά μακριά, ακόμη, στο μυαλό μου, είναι όμως αρκετά κοντά ώστε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, στις 10 το βράδυ, παρέα με την Μαριάννα, να κάνουμε αυτή την δεκαετία μουσική εκπομπή στο www.tripradio.gr

Marianne and the Unfaithfool

;)

website

Listen (via e-radio)

Αρχειοθήκη ιστολογίου