Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Η σοφία της συλλογικότητας και η συνειδητοποίηση του παππού.

Πλήρης  στοίχιση

«People lack imagination and repress it on others.»

Nasim Nicholas Taleb



Προσπάθησε να συγχρονιστείς μαζί μου για να καταφέρω να επικοιννωνήσω μαζί σου.

Ο παππούς κανά δυο μήνες πριν ψοφήσει μονολόγησε στο κρεβάτι του κάπως καταληκτικά, «Παναγία μου», (ήταν λαϊκά θεοσεβούμενος, αν και αρκούντος ουτοπικά αντιεξουσιαστής για να χειροκροτεί τη διαφοροποίηση της επιλογής του να μη δεχτεί δωρεάν διανεμημένο κομμάτι γης διότι δεν το είχε ανάγκη, είχε ήδη, ένα μόνο, αλλά είχε και του έφτανε.)
«δε μου σηκώνεται» (έχοντας στο πλευρό τη γιαγιά),
«δε τη θέλω άλλο τη ζωή» (ήταν ήδη 94 ετών)». Με έχεις;

Αυτό που στη πράξη εννοούσε ήταν, ότι η φαντασία του είχε εξαντληθεί. Έχοντας διαρκώς την αίσθηση ότι ο άνθρωπος στερούμενος φαντασίας θα μεταφέρει αργά ή γρήγορα την πίεση των άλυτων προβλημάτων του στους γύρω του προτίμησε να την κάνει αδιαφορώντας για τον δίσκο των Arcade Fire με τίτλο Funeral που θα κυκλοφορούσε την επόμενη χρονιά. Με έχεις ακόμα;

Οι τράπεζες, οι αγορές, οι κυβερνήσεις και οι εαυτοί μας στερούμενοι φαντασίας ισοδύναμης πρωτοπορίας μας μεταφέρουν την πίεση των άλυτων προβλημάτων του περίπλοκου κόσμου που δημιούργησαν μέσω της οικονομικής κρίσης ενώ κανονικά και συμφώνως του παππού θα έπρεπε να ψοφήσουν.

Φαντασία κύριοι και κυρίες, δηλαδή ακατέργαστη επιθυμία μετάπτωσης σε ένα ουτοπικό ενεργειακό κβάντο, μη ορισμένο ακόμα, κατά τις προσταγές του Sir Thomas More (Αγίου της Καθολικής εκκλησίας και πρώιμου αναρχικού) στο Utopia, βιβλίο που αγκάλιαζε ο Corto Maltese, έχοντας αποκοιμηθεί για μια ακόμη φορά δίχως να το τελειώσει.
Η ουτοπία της συλλογικής οικονομίας είναι το θέμα του κειμένου που διαβάζεται, χρήση της φαντασίας δηλαδή, για τη λύση της σαβούρας που δημιουργούν οι κυνικοί από την οποία βγάζουν και κέρδος από πάνω. Επισκέπτομαι για πρώτη φορά στο internet κάποια site εκτός των στάνταρ (yahoo, facebook, youtube, youporn, pitchfork και τα ρέστα).

Kickstarter.com και Pledgemusic.com

Σε αυτά, οι θεωρίες των wikinomics, crowdsourcing που περιγράφονται στα βιβλία Macrowikinomics του Don Apscott και Antony Williams, The Wisdom of Crowds του James Surowiecki κ.α. βρίσκουν τις πρώτες τους εφαρμογές.

Συλλογική οικονομία ladies and gents και κάθε λέξη που γράφω μου κοστίζει γιατί είμαι αμόρφωτος ακόμα κοινωνικά για να κάνω κάτι από αυτά πραγματικότητα.

Ευτυχώς έχουμε τους “2l8” δηλαδή τους ανθρώπους μας, οι οποίοι υπερβαίνοντας τις άθλιες συνθήκες που τους περιβάλλουν αξιοποίησαν τη γνώση και τη φαντασία τους και κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα χρήματα για την ηχογράφηση του τρίτου τους δίσκου με τίτλο «New Battles» μέσω του Pledgemusic. Η πληροφορία όμως δεν είναι ακριβώς ότι βρήκαν τα χρήματα για να κάνουν αυτό που ήθελαν αλλά το ότι, αυτό που ήθελαν, κρίθηκε από τη σοφία της συλλογικότητας ότι έπρεπε να γίνει. Από τη σοφία της συλλογικότητας ladies and gents και όχι από το ελιτίστικο κριτήριο κάποιου (εδώ γενικεύω με ασφάλεια) δημοσιογράφου ειδικευμένου στη βιομηχανική παραγωγή διαστρέβλωσης και μόνο σύμφωνα με τον Nasim Nicholas Taleb στο Black Swan, άποψη με την οποία ταυτίζω την εντελώς υποκειμενική δική μου και που μεταξύ μας τη γουστάρω πολύ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κείμενο, εύστοχοι συνειρμοί και (υπερ)σύνδεσμοι... Άξιζε να μείνει "πρωτοσέλιδο" για λίγο ακόμα (δεν ξέρω πολλούς εν Ελλάδι να καταφέρνουν αυτό που πρόσφατα κατάφεραν οι 2L8, και αναρωτιέμαι πόσοι το πήραν χαμπάρι), και ας στερούμασταν τις playlist που, έξω από τις εκπομπές καθεαυτές στις οποίες παίχτηκαν, δεν καταλαβαίνω τι άλλο σκοπό μπορούν να εξυπηρετούν - πέραν του ναρκισσισμού μας, φυσικά... :-(

website

Listen (via e-radio)

Αρχειοθήκη ιστολογίου