Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

PostHeaderIcon Με γλυκό άρωμα και γεύση Μέντας...


Άλλη μια ξεχωριστή μπάντα της αθηναϊκής μουσικής πραγματικότητας είναι οι Μέντα. Τον Απρίλιο κυκλοφόρησαν το τέταρτο album τους με τίτλο «Ποπ» και ταυτόχρονα έκλεισαν και την πρώτη τους δισκογραφική δεκαετία, τουλάχιστον από τότε που έχουν συγκεκριμένο όνομα. Όπως υποδηλώνει και το όνομα του δίσκου αυτή την φορά η διάθεσή τους είναι καθαρά ποπ. Έχουν φροντίσει να απλοποιήσουν τις μελωδίες τους για να έρθουν όσο πιο κοντά είναι δυνατόν σε μη απαιτητικούς -από τον εαυτό τους κυρίως και πριν απ' όλα, ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό- ακροατές.

Οι Μέντα (που άποψη για το υλικό τους μπορείτε να σχηματίσετε οι ίδιοι στο www.myspace.com/mentagr) αποτελούνται από τους Κώστα Βλαχά (κιθάρα, φωνητικά), Νίκο Παπαδημητρίου (τραγούδι, μπάσο), Δημήτρη Λαϊνά (πλήκτρα, φωνητικά) και Πάνο Γαλάνη (ντραμς). Ο Νίκος και ο Κώστας ήταν συμμαθητές και φίλοι από μικροί και το 1993 σχημάτισαν για πρώτη φορά τους Ομάδα Περιφρούρησης. Έχουν λοιπόν ήδη ουκ ολίγα χρόνια στο χώρο καθώς και αρκετές δουλειές και έτσι μπορούμε να τους πιστέψουμε όταν δηλώνουν ότι«δεν μας ενδιαφέρουν τόσο τα χρήματα σε αυτή τη υπόθεση, έχουμε ο καθένας την δουλειά του. Δεν μας ενδιαφέρει ούτε η εφήμερη αναγνώριση, αυτό δηλαδή που αποκαλείται αναγνωρισιμότητα. Το μόνο που θέλουμε είναι η υστεροφημία που θα αφήσουμε ως συγκρότημα να είναι καλή, ευχάριστη και θετική για τον κόσμο».

Φανερή αυτή η νοοτροπία τους και στον τελευταίο τους δίσκο όπου την ηχογράφηση, τη μίξη αλλά και τη συνολική παραγωγή (σε συνεργασία με τον γνωστό Coti K) έκανε ο κιθαρίστας του γκρουπ Κώστας Βλαχάς. Μαζί τους συνεργάζονται αυτή τη φορά οι Γιάννης Παπαναστασίου στο σαξόφωνο, Βαγγέλης Κατσαρέλης στην τρομπέτα, Δημήτρης Σαβάνης στο τρομπόνι αλλά και η Ελένη Τζαβάρα (γνωστή και ως Etten) στα φωνητικά του «Οι Χαρές». Η μουσική της δεκαετίας του '90 είναι η πιο εμφανής επιρροή σε κάθε τραγούδι τους (και όχι μόνο του δεδομένου δίσκου) και πιο συγκεκριμένα, όπως λένε οι ίδιοι, «τα ακούσματα μας και συνάμα οι επιρροές μας είναι οι Dinosaur Jr., οι Pavement, οι Lemonheads, οι Deus αλλά ακόμα και οι Sonic Youth στις πιο ποπ στιγμές τους. Βεβαίως πέραν από αυτά είναι και κλασικά πλέον ονόματα του rock όπως οι Beach Boys, ο David Bowie και φυσικά οι Beatles».

Το όνομά τους είναι λιτό, περιεκτικό, φρέσκο και σίγουρα είναι και... ποπ, όπως διευκρινίζει ο Νίκος. «Το όνομα το πρότεινε ο Πάνος, για αρκετά χρόνια λεγόμασταν Ομάδα Περιφρούρησης, αλλά πιστεύαμε ότι χρειαζόταν μια αλλαγή και μας ακούστηκε πολύ καλά το Μέντα, είναι αρκετά ποπ και αυτή είναι η μουσική που αγαπάμε». Τη μουσική του τελευταίου τους δίσκου θα την χαρακτήριζα ραδιοφωνική ποπ με την έννοια ότι είναι ευχάριστη στο αυτί και ξεκούραστη, η μουσική την οποία θα ήθελες να ακούς στο ραδιόφωνο μια λαμπερή ημέρα που θα βρισκόσουν σε ένα παραλιακό μπαρ κάποιου ελληνικού νησιού. Οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν ποπ - ροκ, «προσπαθούμε όμως να μην ανήκουμε πουθενά, δεν μας αρέσουν οι ταμπέλες. Ο δίσκος αυτός χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από εμάς τους ίδιου, οπότε μπορείς να πεις ότι είμαστε πολύ πιο ανεξάρτητοι από πολλούς άλλους που επιμένουν να ονομάζουν 'ανεξάρτητη' τη μουσική τους».

Η εικαστική επιμέλεια του album, όπως άλλωστε και του προηγούμενού τους, του «Ινστραμέντα», έχει γίνει από τον Δημήτρη Μπόρση (γνωστού και ως dB) και ως συνήθως οι δουλειές του εν λόγω γραφίστα είναι πολύ προσεγμένες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το συναίσθημα της παιδικότητας και της απλότητας που χαρακτηρίζει τον δίσκο είναι ορατό, κυριολεκτικά απεικονίζεται στο εξώφυλλο. Το πρώτο κατά σειρά τραγούδι, το «Οι Χαρές», είναι από αυτά που μόλις το ακούσεις, πριν καλά - καλά αποφασίσεις αν σου άρεσε και γιατί σου άρεσε έχει καταφέρει ώστε να σου κολλήσει ο ρυθμός του και ήδη προσπαθείς να θυμηθείς και τους στίχους. Αυτό είναι και το πρώτο single για το οποίο ετοιμάζεται τώρα από τον Γρηγόρη Ρέντη και το βίντεο κλιπ. Από κάποιες σκηνές του που είδα μάλιστα μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα και εγώ με το αποτέλεσμα όσο οι ίδιοι! Τέλος η επόμενη συναυλία των Μέντα είναι στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στις 21 Ιουνίου και πιο συγκεκριμένα στην σκηνή της Athens Voice.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΣ

website

Listen (via e-radio)