Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

PostHeaderIcon ELECTRONICA 2009

Η χρονιά που φεύγει, μας αφήνει με αρκετές όμορφες κυκλοφορίες από το χώρο της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής. Μια σκηνή που δείχνει να πηγαίνει όλο και πιο μπροστά. Electronica αναμιγνύεται με indie καταβολές, η techno επαναπροσδιορίζει τον ήχο της μέσω του dubstep, οι Kraftwerk είναι ακόμα εδώ...

Πολλά λοιπόν ενδιαφέροντα άλμπουμ κυκλοφόρησαν μες το 2009 και ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι μεγάλος.

Τα 10 από αυτά που έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση στον γράφοντα είναι τα παρακάτω:



01. Moderat - Moderat (BPITCH CONTROL)

Οι όμορφες pop μελωδίες του Sascha Rlng των Apparat ανακατεύονται με τις glitch, techno, dubstep εμμονές των Gernot Bronsert και Sebastian Szary από τους Μodeselektor, δημιουργώντας ένα από τα πιο όμορφα album του 2009.

02. Ben Klock - One (OSTGUT)

Ο resident του Berghain Club στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά, δίνει μια καινούρια διάσταση στον ήχο της techno σκηνής του Βερολίνου συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο techno, house και dub.


03. Redshape - The Dance Paradox (DELSIN)

Η αινιγματική φιγούρα πίσω από το όνομα Redshape με τον αργόσυρτο κινηματογραφικό tech-noir ήχο του, ήρθε να μας θυμίσει όμορφες εποχές από παλαιότερες Detroit techno κυκλοφορίες.


04. Shackleton - 3 EP's (PERLON)

Κλειστοφοβικές μπασογραμμές, βιομηχανικές ατμόσφαιρες και εξαιρετικά dubstep percussions έρχονται σε αρμονία με μετρονομικούς techno ρυθμούς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό.


05. 2562 - Unbalance (TECTONIC)

Ίσως το καλύτερο dubstep άλμπουμ της χρονιάς. Απρόβλεπτοι ρυθμοί που χρωματίζονται από πανέξυπνα synths. Το σύνολο δεν μπορεί παρά να σε ιντριγκάρει.



06. Jon Hopkins - Insides (DOUBLE SIX)



Ένας καλλιτέχνης που μπορεί να δημιουργήσει απίστευτη ένταση με τα glitch μελωδικά του περάσματα. Η σαφήνεια στην παραγωγή και το εύρος των εφέ που χρησιμοποιεί ζωγραφίζουν μπροστά σου την ιστορία καθενός από τα κομμάτια του δίσκου.


07. Falty DL - Love Is A Liability (PLANET MU)



Θα μπορούσε να είναι το Untrue του 2009. Όμορφες ατμόσφαιρες, μελαγχολικές μελωδίες, εθιστικά ρυθμικά μέρη. Ένα άλμπουμ γεμάτο συναισθήματα.


08. The Field - Yesterday And Today (KOMPAKT)


Μια περισσότερο οργανική προσέγγιση στο μινιμαλιστικό, ηλεκτρονικό ήχο των The Field από τον Axel Willner. Όμορφα παγωμένα ηχοτοπία που τα απολαμβάνεις καλύτερα στα ακουστικά σου παρά σε κάποιο club.


09. Fuck Buttons - Tarot Sport (ATP)


Αν για μία περίπου ώρα μπορείς να αφήσεις τους Fuck Buttons να ελέγξουν τις αντιδράσεις σου και να αγκαλιάσεις το σύμπλεγμα των θορύβων και των συναισθημάτων που σε περιτρυγυρίζουν, το αποτέλεσμα θα είναι λυτρωτικό.


10. Port Royal – Dying In Time (N5MD)


Παιχνιδιάρικα ηλεκτρονικά περάσματα, shoegaze καταβολές, εξελισσόμενοι techno-trance ρυθμοι, επικά synth. Μαγικό άλμπουμ από τους Ιταλούς γείτονες.

website

Listen (via e-radio)