Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η πραγματικότητα μέσα από ένα «μαύρο» μα και καθαρό φίλτρο...


Το όνομά τους σου καρφώνεται στο μυαλό από την πρώτη φορά που θα το ακούσεις. Λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει, αλλά σε όλους φέρνει εικόνες, ασχέτως αν τελικά καταφέρνουν να εικάσουν σωστά την αληθινή σημασία του. Πρόκειται για τους Μαύρη Μαγιονέζα, τη ροκ μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, που -συμπληρώνοντας δεκατέσσερα χρόνια ζωής- μας χαρίζει έναν από τους πιο αξιόλογους δίσκους της, το «Κατέβασέ Το».

Η σύνθεση του συγκροτήματος αποτελείται από τους Ανδρέα Ασημακόπουλο (τραγούδι, κιθάρα, ηλεκτρονικά), Ορέστη Ναλμπάντη (κιθάρα, φωνητικά), Κώστα Μαντζουκίδη (μπάσο, φωνητικά), Νέστορα Κάνιστρα (ντραμς) και Αλεξάνδρα Πεσματζόγλου (τραγούδι και φωνητικά), ενώ το όνομά τους στην πραγματικότητα είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται ανεπίσημα για τα ιζήματα των πετρελαιοκηλίδων

Πρόκειται για ένα συγκρότημα που δίνει τρομερή βαρύτητα στον στίχο, δεν τραγουδούν για «χαμένες αγάπες που πάνε στον παράδεισο», αλλά για τα αληθινά προβλήματα της εποχής μας. Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής και στιχουργός τους Ανδρέας Ασημακόπουλος, «ποτέ δεν προσπάθησα να γράψω αγγλικό στίχο. Πάντα χρησιμοποιούσα ελληνικά γιατί αυτός με εκφράζει καλύτερα. Όντας λογοκεντρικό σχήμα δίνουμε μεγάλη σημασία στον στίχο και δεν νομίζω ότι τα αγγλικά θα μας έδιναν την ευχέρεια σε αυτόν που έχουμε τώρα, αφενός γιατί η ελληνική είναι (κατά την ταπεινή μας άποψη) πλουσιότερη και αφετέρου γιατί είναι η μητρική μας γλώσσα».

Η μουσική τους από την άλλη είναι βέβαια κατά βάση rock, όμως είναι διανθισμένη και με πολλά άλλα στοιχεία, από ηλεκτρονικά έως και μπουζούκι. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, θέλουν να μείνουν μακριά από τα στερεότυπα και επιπλέον θεωρούν βαρετό το να παίζουν συνέχεια τα ίδια πράγματα. Ο όρος που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για τη μουσική τους είναι e-rock και νομίζω ότι είναι πολύ επιτυχημένος και αρκεί και με το παραπάνω για να την περιγράψει.

Η πορεία τους επί τόσα χρόνια έχει δείξει ότι δεν αποκλίνουν από τις απόψεις και θέσεις τους, απορρίπτουν το χρήμα μα και τη δόξα (!) επιμένοντας να κάνουν μόνο μουσική και να διαθέτουν και να διατυπώνουν υγιή σκέψη. Έμπνευση για τους στίχους του Αντρέα μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε, «ένα σύνθημα σε έναν τοίχο, μια παράγραφος σε ένα βιβλίο, μια ατάκα που πέταξε ένας φίλος στη διάρκεια μιας κουβέντα μας, ενώ αντίστοιχα η έμπνευση για τη μουσική τους έρχεται από «ένα τραγούδι που εύχεσαι να είχες γράψει, ένα όνειρο, το βλέμμα μιας κοπέλας».

Στο καινούριο τους album, εκτός από το «Κατέβασέ Τους», υπάρχει και ένα ακόμα τραγούδι το οποίο αξίζει σχολιασμού, το «Σερίφη, Το Πιστόλι Σου». Όπως δηλώνει ο Αντρέας -και είναι άλλωστε εμφανές εάν προσέξει κανείς τους στίχους- είναι γραμμένο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο Αντρέας θυμάται από εκείνη τη νύχτα ότι «είχαμε διοργανώσει το πρώτο διαδικτυακό live και το περιμέναμε με ανυπομονησία. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας δεχόμασταν μηνύματα από όσους παρακολουθούσαν από τα σπίτια τους. Κάποια στιγμή μας ήρθε comment ότι πυροβόλησαν ένα παιδί στα Εξάρχεια. Το μάθαμε επί σκηνής, αλλά τότε πιστέψαμε ότι επρόκειτο για έναν απλό τραυματισμό. Όταν όμως τελείωσε η συναυλία και είδαμε την πόλη να καίγεται, καταλάβαμε ότι η εποχή της αθωότητας είχε πλέον τελειώσει».

Οι Μαύρη Μαγιονέζα είναι ένα συγκρότημα που τα μέλη του ποτέ δεν έκρυψαν τις ιδεολογικές τους θέσεις και πάντα παρέμειναν πιστά σε αυτές, παίζουν «τη μουσική της επανάστασης» χωρίς glamour περιτύλιγμα, ακριβά βίντεο κλιπ και γυαλιστερά χαμόγελα και το νέο τους album το αποδεικνύει περίτρανα. Εάν θέλετε να ζήσετε «εξ επαφής» την αυθεντική rock ενέργειά τους, μπορείτε να το κάνετε αύριο -Κυριακή 5 Δεκεμβρίου- κιόλας, σε μια από τις όχι συχνές live εμφανίσεις τους στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο «Οξυγόνο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΣ

website

Listen (via e-radio)

Αρχειοθήκη ιστολογίου