Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

PostHeaderIcon Η ελληνική «ηλεκτρονική βιομηχανία» ανθεί (είναι ίσως και η μοναδική...)


Ο Naono ασχολείται με τη μουσική επαγγελματικά από το 2002, όταν κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλειά, το «Ati Pol», μόνο σε βινύλιο (και το οποίο είναι πλέον πολύ δύσκολο να αποκτήσει κανείς). Από αυτό τον πρώτο δίσκο του ακόμα ήταν ξεκάθαρη η πρόθεσή του να πειραματιστεί με τους ήχους για να δημιουργήσει μια χαμηλών τόνων ατμοσφαιρική μουσική. Ακολούθησε το «Slope Drifting» του 2003 από την Vibrant Music, που έλαβε πολύ καλές κριτικές λόγω της μουσικής του αρτιότητας. Οι ηλεκτρονικοί ambient ήχοι του Naono στο CD αυτό «αγκιστρώνουν» τον ακροατή και τον ταξιδεύουν στον αφαιρετικό κόσμο του δημιουργού.

Το αληθινό όνομα του Naono είναι Αντώνης Συμεωνίδης και από μικρός είχε πολύ καλή σχέση με τη μουσική, αφού και ο πατέρας του επίσης είναι μουσικός. Όταν ζούσε στην Αγγλία αποφάσισε να σπουδάσει μουσική τεχνολογία και να πειραματιστεί με τη μουσική κυρίως λόγω της σκηνής της Warp Records που τον είχε επηρεάσει πολύ εκείνη την εποχή. Τη μουσική του τη δημιουργεί με τη βοήθεια ενός υπολογιστή Apple Macintosh αλλά και με ηχογραφήσεις παράξενων ήχων που για κάποιο λόγο τον γοητεύουν.

Το 2004 συνεργάστηκε με τον Melorman (Αντώνης Χανιωτάκης) και ηχογράφησαν μαζί το «Reflux» στη διαδικτυακή εταιρεία illmatik Vibes Delete Though (IVDT). «Με τον Αντώνη είμαστε φίλοι από το σχολείο, οπότε γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Και μουσικά έχουμε επηρεάσει πολύ ο ένας τον άλλο αλλά πάνω από όλα είμαστε φίλοι» λέει ο... έτερος Αντώνης για το πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία. Από τότε στα περισσότερα live τους εμφανίζονται μαζί, ως δίδυμο. Εξάλλου και το ύφος της μουσικής τους ταιριάζει, με αυτό του Naono να είναι λίγο πιο χορευτικό και του Melorman πιο μελωδικό.

Στην αρχή η μουσική του έτεινε περισσότερο προς την abstract ambient, αργότερα έκανε μια μικρή στροφή προς την IDM Electronica και πιο πρόσφατα, με το «Tumbleweed Tracks» που κυκλοφόρησε το 2008 και το «Sleepy Pebbles» που θα κυκλοφορήσει αυτό τον μήνα, επιστρέφει στην ambient αλλά «όχι τόσο αφηρημένα όσο στην αρχή» όπως διευκρινίζει «Η μουσική μου είναι μια ατμοσφαιρική ανασκόπηση της ζωής μου. Μια εσωτερική ανάγκη για απομόνωση και αναζήτηση με κάνει να γράφω μουσική», συμπληρώνει αποκαλύπτοντας μας τις ψυχολογικές καταβολές των κομματιών του.

Πέραν από αυτά ο Naono έχει γράψει μουσική και για διάφορες ταινίες, με τελευταία το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «Ο Σκύλος» του Νίκου Labot. «Με τον Νίκο είμαστε πολλά χρόνια φίλοι, αδέλφια πια», όπως λέει ο ίδιος. Η τελευταία εμφάνισή του μαζί με τον Melorman ήταν στο «Six Dogs», στον εορτασμό των δύο χρόνων λειτουργίας του διαδικτυακού ραδιοσταθμού Tripradio. Θα τον ξαναδούμε σύντομα live, μέχρι τότε όμως μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματα της δουλειάς του στο www.myspace.com/naono.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΑΚΟΣ

website

Listen (via e-radio)